tiistai 4. lokakuuta 2016

Näinkö on Humak?

Liittyen Antirasismi-X sivuston julkistamaan viestiin.


Hei Humakin lehtori,

Haastan sinut! Käytä tunnin verran ajastasi valemedia MV-sivustoon tutustumiseen. Se on vain tunti elämästäsi, sillä meille se on vauvasta hautaan todellisuutta, jota emme voi valita. Todellisuutta jonka koemme, näemme, luemme, kuulemme, tunnemme ja ajattelemme halusimmepa tai emme. Valemedia tuottaa jatkuvasti materiaalia missä dehumanisoidaan, panetellaan ja halveksitaan rodullistettuja Suomessa ja kaikkia jotka kehtaavat puolustaa yhdenvertaisuutta.
Sinä Humakin lehtori, käytä etuoikeutettua valkoisuuttasi tarkastelemaan valemediaa ilman pahoinvointia; ahdistumatta tai itkemättä. Ilman uskon ja luottamuksen menettämistä yhteiskuntaa kohtaa. Ilman turvallisuuden tunteen menettämistä. Ilman tulevaisuudenuskon menettämistä. Ilman pelkoa.

Käytä etuoikeutettua (rasismia ylläpitävää) normatiivista valkoisuuttasi näkemään kaiken valemedian ja “Aito Avioliitto” materiaalin neutraalisti ja objektiivisesti vain "kulttuuriradikalismina", vain yhtenä näkökulmana yhteiskuntapolitiikkaan. Onhan sinun ihmisarvosi kyseenalaistamaton.

Käytä cisseksististä, heteroa, valkoista etuoikeutettua katsettasi lukiessasi kaikkea sitä epäinhimillistävää materiaalia, jota “ Aito Avioliitto” levittää maanlaajuisesti lgbtqia yhteisöstä.  
Tilan antaminen Valemedian ja “Aito Avioliitto” kaltaisille tahoille on teille Humakissa mahdollista. Pidättehän te rasistista ja homofobista liikehdintää samanarvoisena kuin antirasistista toimintaa. Miettimättä meitä, jotka ovat sekä rodullistettuja että osa lgbtqia-yhteisöä.

Käytät etuoikeutettua valkoisuuttasi ja sen valtaa, antamalla tilaa ammattikorkeakoulussasi rasisteille, äärioikeistolle ja vihapuheen lietsojille. Annat tilaa heidän ajamilleen ideologioille ja toiminnalle, joka uhkaa konkreettisesti  rodullistettuja ihmisiä, ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden toteutumista sekä niitä puolustavien turvallisuutta. Ette asetu kenenkään puolelle. Ikään kuin näillä “vastapuolilla” - meillä olisi sama symmetrinen asema tässä yhteiskunnallisessa keskustelussa. Kuinka moni haluaa altistaa itsensä teidän kehystämään “dialogiin”? Kuinka moni opiskelija? Kuinka moni antirasisti? Ei ainakaan kukaan meistä.

Kaiken tämän jälkeen väität sitten, rehellisesti meitä rodullistettuja suomalaisia silmiin katsoen, että Humak selkeästi ja johdonmukaisesti vastustaa rasistisia ideologioita, ja toimintaa eikä ole normalisoimassa rasismia, ei tekemässä rasismista hyväksyttävämpää. Että Humak itsessään ei ole turvaton rodullistetuille opiskelijoille ja henkilökunnalle. Että se ei anna legitiimisti kyseenalaistaa rodullistettujen opiskelijoidensa ihmisarvoa. Että Humakin strategiassa nousevina aloina on ihmisoikeudet ja yhdenvertaisuus. Että rasismi ei ole osa valkoisia instituutioitamme. Että Suomi ei ole rasistinen yhteiskunta. Että Peli on Poikki.


Meiltä rodullistetuilta opiskelijoilta kysytään usein, mitä voin tehdä rasismin lopettamiseksi. Yksi neuvo on: ajatelkaa meitä, näkekää ahdinkomme, kuunnelkaa meitä ja tukekaa meitä. Koska tapahtumasta vastuussa olevalle taholle meitä ei ole olemassa, meillä ei ole väliä. Haastankin sinut, opiskelija tai opettaja, harjoittamaan rasisminvastaista kansalaistoimintaa, olemaan se ihmisarvoja ja yhdenvertaisuutta puolustava kulttuuriradikaali; näyttämällä ja sanomalla, että tämä ei ole ok.


Koulutusinstituutiona Humak käyttää yhteiskunnallista valtaa: yhteiskunnallisen eetoksen  toisintamisen ja status quon säilyttämisen sijaan pitäisi kyseenalaistaa ja reflektoida yhteiskunnallisia valta-suhteita, kunnioittaa kaikkien ihmisarvoa ja -oikeuksia ja toimia sosiaalisen tasa-arvon puolesta. Tällainen ehdotettu ”muka”-tasa-arvoinen keskusteluasetelma vie näiltä kaikilta Humakin arvoilta pohjan. Vain seitsemän päivää sitten Humak otti kantaa yhdenvertaisuuskysymyksissä ja rasismia vastaan. Millaisiin tekoihin kannannotto tuolloin perustui?

2 kommenttia:

  1. Ja sain jo keskushallinnon henkilökunnalta tietoa että asiaan puututaan kriittisesti. Humak on verkostomainen ammattikorkeakoulu jossa monia tapahtumia ja kulttuurihankkeita ym. joista vain osa on koko AMK: n yleisiä. En tiedä mistä aloite lähti, se on voinut olla yksittäinen opiskelua tai lehtori tai muu toimija.

    VastaaPoista
  2. Humak pyytää anteeksi. Kirjoittaja on oikeassa. Peli on pistettävä poikki. Tässä virallinen anteeksipyyntömme ja otamme asiasta opiksi.
    https://www.facebook.com/humanistinen.ammattikorkeakoulu/photos/a.10150407907040059.352112.153115615058/10153709395875059/?type=3&theater

    VastaaPoista