sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Ulosmarssijat: "Demokraattinen prosessi torpattiin"

Tiedote: Ulosmarssijat: ”Demokraattinen prosessi torpattiin”

24.11.2013

Julkaisuvapaa heti

Naisasialiitto Unioni ei kyennyt syyskokouksessaan sunnuntaina 24.11.2013 äänestämään jäsenyyden avaamiskysymyksestä ja päätti olla antamatta julkilausumaa asiaan liittyen. Täten me, Unionin kokouksesta ulos kävelleet yli kolmekymmentä henkilöä, olemme päättäneet antaa seuraavan julkilausuman:

Naisasialiitto Unionin syyskokous oli valtava pettymys suurelle osalle 150:stä paikalla olleesta jäsenestä. Kokouksessa oli tarkoitus äänestää jäsenyyden avaamisesta kaikille feministeille sukupuolesta riippumatta. Äänestykseen ei kuitenkaan päästy, sillä Unionin sääntöjen mukaan kaksi jäsentä voi vaatia asian jättämistä pöydälle.

Juuri tällaista järjestödemokratian halveksuntaa pääsimme kokouksessa todistamaan. Neljä vuotta Unionin jäsenenä ollut Aino-Iiris Meura aikoo erota järjestöstä. ”Tässäkö tämä nyt oli? Pitäkää tunkkinne”, hän toteaa pettyneenä. Syyskokouksessa muutaman henkilön annettiin hallita keskustelua ja pitää kovaa ääntä mielipiteistään. Unioni näyttäytyy näiden henkilöiden kautta separatistisena ja ulossulkevana järjestönä.

Noin puolet paikalla olleista poistui pöydällejättämispäätöksen jälkeen.

Unionin ulosmarssijat kokoontuivat Kalliossa

Me jäsenet, jotka haluaisimme avata historiallisesti tärkeän järjestön kaikille feministeille, olemme hyvin pettyneitä tällaiseen muutoksen pelkoon. Sääntömuutosta on valmisteltu ja keskustelua käyty aiheesta vuoden ajan. Koimme, että keskustelu aiheesta pyrittiin halvaannuttamaan. Testamenttivarojen käytöstä ja kokousteknisestä kikkailusta tehdään toistuvasti väline, jolla sabotoidaan demokraattinen päätöksenteko. Näin kävi myös tällä kertaa. Pienellä rahalla voi tehdä paljon, isolla rahalla voi olla tekemättä mitään.

Nykypäivän feministien kokemukset omasta sukupuolestaan ovat moninaiset. Meidän näkemyksemme mukaan feministejä ovat kaikki, jotka tekevät feminististä toimintaa. Haluamme henkisen ja fyysisen tilan, jossa kaikki feministit voivat toimia yhdessä sukupuolesta riippumatta. Tasa-arvoisen politiikan lähtökohta ei voi olla syrjintä.

Hyvästit tsaarinaikaiselle feminismille! Ulosmarssijat siirtyivät Kallioon ja mukaan liittyi feministejä, jotka eivät ole tervetulleita Unioniin tai sen kokoukseen. Me haluamme moninaista feminismiä, emme feminismiä joka rajaa ulos toisia feministejä, kavereita ja liittolaisiamme. Naiserityinen feminismi on vain yksi suunta feminismistä, mutta me olemme saaneet siitä tarpeeksemme ja viemme feminismimme muualle.

Kokouksen lopputulemaan harmistunut entinen puheenjohtaja Outi Pajala sanoo: ”Järjestölle annettua aikaa ei koskaan saa takaisin”. Unioni voi olla edelleen naisjärjestö ja me voimme olla feministinen verkosto. ”Emme taistele tuulimyllyjä vastaan vaan menemme ohi ja teemme uutta” sanoo Unionin kokouksessa ensimmäistä kertaa ollut Ruka Toivonen.

Unioni on valinnut naiserityisen linjan, mutta me haluamme kaikille feministeille avointa feminististä toimintaa.

Unionin ulosmarssijat


7 kommenttia:

 1. Ajattelen samoin ja kaipaan kaikille feministeille avointa feminististä järjestöä. Ehkä tämänpäiväinen pettymys voisi olla kanavoitavissa johonkin uuteen!

  VastaaPoista
 2. Miten naiseus todetaan, sosiaaliturvatunnuksestako? Ihan heti tulee mieleen että miten tämä todetaan ihmisestä, joka on a) miesfeministi joka on joskus ollut nainen b) naisfeministi joka on joskus ollut mies c) ihminen jolla ei ole selvää sukupuolta - tai on molemmat. Itse miehenä pohdin kyllä sitäkin, että miksi rajoittua feminismiin kun voitaisiin edistää tasa-arvoa ihmisten välillä.

  VastaaPoista
 3. Olen täysin samaa mieltä ulosmarssijoiden kanssa, ja nostan teille hattua näin selkeästä ja suoraselkäisestä kannanotosta. Mikäli päädytte perustamaan uuden järjestön, liityn sillä siunaamalla. NU:hun liittymistä olen empinyt juuri sen naiserityisyyden vuoksi, sillä en itse käsitä feminismiä tai tasa-arvoa vain yhteen sukupuoleen rajautuvana asiana.

  Ja lainatakseni omaa Facebook-kommenttiani: "Ei hemmetti, toi blogihan on ihan silkkaa timanttia! Ihania älyllisesti rehellisiä, avoimia feministejä. Turboarvostus."

  VastaaPoista
 4. Olen pettynyt siitä, että dinosaurukset voittivat. Patriarkaatin antama henkilötunnuksen loppuosa määrittää ihmisarvon. Jotenkin tuntuu siltä, että kun yhtä ryhmää syrjitään aktiivisesti niin se heijastuisi minunkin kohteluuni. Solidaarisuudesta miehen henkilötunnuksen omaavia kohtaan en astu Unioniin ennen kuin syrjintä loppuu!
  Tässä episodissa minua on lähinnä vain ihmetyttänyt se, että järkevistö kuvitteli, että Unionin kaltainen behemot liikahtaisi. Olen jo vuosia sitten lakannut kutsumasta itseäni feministiksi, koska feminismi on minulle juuri tällaista radikaalifeministien syrjintää. Sen sijaan pidän itseäni antiseksistinä, sitä sanaa ei ole vielä kukaan pilannut.
  Minulle tuollainen naiserityinen alue on sama kuin Yhdysvaltain uusnatsien alueet, joille saa tulla vain valkoihoiset. Hetkinen, vertasin juuri feministejä natseihin, no mutta, niin mun pitikin!

  VastaaPoista
 5. Mulla lukee passissa M niinkuin Maybe, ja olen mukana uudessa järjestössä jos sellainen perustetaan.

  VastaaPoista
 6. Mitä enemmän ihmisten kanssa on jutellut, niin moni käsittää feminismin samaksi asiaksi kuin Naisunionin vanhoillisen kannan. Termistä 'feminismi' tapellaan enemmän kuin feministisistä arvoista sinänsä, vaikka päämääristä oltaisiin samaa mieltä. En tunne ketään, jota separatistinen kanta olisi puhutellut, ja jos uutta yhdistystä rakennetaan, tällainen lapsuudesta asti feministiksi itsensä tunnustanut mieskin pääsee mukaan.

  Onko taistelu feminismi-sanan merkityksestä sitten jo hävitty? En tiedä. Mutta jos uuden yhdistyksen nimi on napakasti Tasa-arvo ry, niin kukaan ei ainakaan voi väittää, ettei ymmärtäisi sen sanomaa ja arvoja. Ja niin ollen nekin, jotka mieltävät feminismin separatistisena touhuna, uskaltaisivat liittyä.

  VastaaPoista
 7. Mahtavaa! Ehkä saadaan aikaiseksi uusi ja aidosti kaikille tasa-arvoa etsivä järjestö.

  VastaaPoista