tiistai 10. joulukuuta 2013

Muslimi hipsteri eli Mipsterz!


Yhdysvalloissa on noussut ilmiöksi viime viikolla julkaistu muotivideo ”Somewhere In America #MIPSTERZ”.  Videon julkistamiminen laukaisi keskustelujen sarjan niin blogeissa, twitterissä kuin facebookissa. Mipsterzit tulivat rytinällä julkisuuteen ja aiheuttivat kateudensekaisen wow-efektin. Cooleja ja itsetietoisia hijabin käyttäjiä? Mistä näitä tulee?


Kuten rasittava hipsteri ilmiö niin myös mipsterziys on syntynyt jenkeissä. Sen kautta pääsin itse tutustumaan uuteen sanaan mipsterz. Muslimiblogosfääri oli sitä ennen jo vuosia täynnä hijabisti muotiblogeja, youtuben spoken word artisteja ja ajankohtaisista ilmiöistä ironisesti kirjoittavia besserwissereitä. Muslimi hipsteri ei ole siis uusi juttu.

Keitä ovat muslimi hipsterit? Yleensä hipsterit eivät edes halua määritellä itseään julkisesti hipstereiksi. Mipsterz on kuitenkin myös liike, joka on löytänyt voimaa yhdistymällä ja jakamalla saman kokemusmaailma.

Videon kiivas ja avoin käsittely sosiaalisessa mediassa, mahdolllisti sen että sain seurata videon herättämää keskustelua aitio paikalta. Samalla mipsterz maailman kuka kukin on galleria avautui itselläni useilla mielenkiintoisilla persoonilla.
(Huom. lukijat! Itsehän en ole sitten hipsteri tai mikään mipsterzi! Tunnustaudun korkeintaan cityhipiksi.)

Toisessa aallossa, sosiaalisen median keskusteluissa olivat ne, jotka haluavat omia kaiken mikä koskettaa muslimiutta ja Islamia. Kriitikot, pilkkaajat ja moraalinvartijat heräsivät ja jakoivat videota samalla kyseenalaistaen tekijöiden motiiveja ja älyä.
Videota on syytetty hyväksynnän kalastelemisena islamofobisessa Amerikassa, miestuottajan visioiden ilmentymänä ja materialistisena.

Toisaalla kauhistellaan musiikkivalintaa, olympiaurheilijan arvonalennusta esiintymällä videolla ja ”yksipuolista” naiskuvaa. Videon taustallan soi Jay-Z:n kappale "Somewhere In America". 

Kaikki videota tehneet naiset eivät voi olla julkisesti ylpeitä videosta solvaus- ja uhkaustulva takia. Videolla esiintyvä Aminah Sheikh omassa vastineessaan täräyttää, mitä meiltä hän on kaksinaamaisesta palautteesta videota kohtaan. Videolle nopeassa tahdissa annetut kritiikit ohittivat sen, että pääasiassa videota on ollut tuottamassa, esiintymässä ja toteuttamassa  naiset.

Tuottaja Abbas Rattani selventää omassa puheenvuorossaan videon taustoja.
Tuottajat halusivat näyttää videolla todellisia ihmisiä ja todellista olemassa olevaa tapaa olla muslimi. Videon tarkoitus ei ole esitellä huivipäisiä naisia, jotka yrittävät sovittaa identiteettiään länsimaiseen habitukseen etsien hyväksyntää. He ovat länsimaisia muslimeja de facto.

Hajer Naili toteaa omalta osaltaan: "We do not try to fit into Western society. We are women who were born in the West. I don't try to fit into society, this who I am. And besides that, I'm a Muslim woman. So why wouldn't it be compatible to express this double culture; this double identity. We are woman with multifacets, and this is who we are."


Mipsterzit luovat uutta tapaa olla länsimainen, muslimi ja nuori aikuinen. He verkostoituvat ja kehittävät erilaista bittiavaruuden UMMAA. Oikeastaan mipsterit ovat kaikkea sitä missä hipsterit epäonnistuvat. Mipsterzit ovat tiedostavia, antirasistisia, avoimia ja päämäärätietoisia. Video pyrkii hajottamaan illuusion normatiivisesta muslimiudesta. Muslimin normista ja ihanteesta on niin muslimien keskuudessa, kuin ei muslimeillakin omat käsityksensä.
Mipsterit kuuluvat uuteen islamilaiseen feministiseen liikkeeseen ja tiedostavat, että Islam on kiinni paikassa ja ajassa. He näkevät omana oikeutenaan määritellä miten elävät elämäänsä muslimina. Facebookin Mipsterz sivuston mukaan mipsterzi inspiroituu kaikesta jännästä ja uudesta niin taiteen kuin yhteiskunnallisen liikehdinnän osalta, mipsterzi on kiinnostunut Islamin mystiikasta ja  mipsterzi on totta kai ironinen olento joka ei ota itseään liian vakavasti.


Kuka on sitten mipsterzi? Onko mipsterzejä Jenkkilän ulkopuolella ja miten heidät tunnistaa? Kuka edes tunnustaa olevansa mipsterzi?
Alkajaisiksi voi katsoa ”Somewhere In America #MIPSTERZ”  videon. Listaan alla hiukan vinkkejä joiden avulla pääsee mukaan tähän eklektiseen yhteisöön tai tunnistaa sisällään elävän mipsterzin. Älä kuitenkaan kuvittele, että voit tulla mipsterziksi feikkaamalla.

- Osta lattesi bitcoinilla ja muista että paras snäksi on taateli
- Opiskele tai työskentele luovalla alalla, muuten on välttämätöntä harrastaa esim. Saz-- soittimella musisointia tai miniatyyrimaalausta.
- Pukeudu asenteella way too cool ja samalla in your face näyttäen moninaisen kulttuuritaustaasi.
- Laita huivisi mielikuvituksella ja huumorilla.
- lainaa lapsesi, sisarustesi tai puolisosi vaatteita ennakkoluulottomasti.
- Pidä hijabisti blogia tai turbaaniblogia kaverin kanssa,.
- Tutustu suufilaisuuteen.
- Käy lomalla Istanbulissa tai Teheranissa. Mipsterzille Dubai on out.
- Luukuta malesialaista indieamusaa
- Mene perjantairukoukseen kaupungin pienimpään moskeijaan.
- Tilaa vaatteesi nuorilta suunnittelijoilta
- Sivistä itseäsi spoken word artistien tuotannolla 
- Perusta moskeijaan neulekerho ja feministisen Islamin lukupiiri.
- Jos käytät laseja käytä mahdollisimman värikkäitä ja isoja.
- Kanna mukana esim. Monoclea, African Timesia tai Le Monde diplomatiquea.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti