tiistai 10. tammikuuta 2017

Meryl Streep teki Meryl Streepit ja se on oikein

Teksti: Maryan Abdulkarim


Meryl Streep sai palkinnon elämäntyöstään

Kuva nytimes

Linkki puheeseen.

Disclaimer: Rakastuin Meryl Streepin jo nuorena ja vaikutuksille alttiina tamperelaisena nähdessäni hänet ensimmäistä kertaa ruudulla. Hän on uskomaton näyttelijä. Tämä on siis lyhyt kommentti fanilta joka on toki useasti pettynyt näyttelijän roolivalintoihin.


Meryl Streepin kiitelty ja kritisoitu puhe oli uskomaton suoritus ansioituneelta näyttelijältä. Se oli juuri sitä mitä sen pitikin olla ja sitä on kiitelty syystä. 

Meryl Streep on näkyvimpiä julkisuuden henkilöitä tällä planeetalla ja kunnes löydämme elämää muualta niin myös tunnetussa Universumissa. Streep piti puhettaan arvostetussa Golden Globes palkintoseremoniassa jota seuraavat miljoonat ihmiset ympäri tunnetun maailman ja palkintojen jakotilaisuudessa ovat usein läsnä iso osa viihdemaailman amerikkalaisvaikuttajista ja niin myös tänä vuonna.  Tälle yleisölle Streep puhui. Tämän yleisön oikeudentajuun hän vetosi ja puheellaan hän enemmänkin vahvisti ihmisoikeuksiin uskovien näkemyksiä kuin käännytti oikeistolaisia ja se on oikein. Kannustaessaan viihdeteollisuuden vaikutusvaltaisimpia tukemaan vapaata lehdistöä minun on vaikea tehdä numeroa hänen asuvalinnastaan tai sen hinnasta. 

Streep ei edusta alistettua vähemmistöä eikä väitä puheessaan sellaista. Hän edustaa etuoikeutettua ryhmää josta on luotu viholliskuvia oikealla laidalla poliittista kenttää. Hän on näyttelijä, nainen, älykäs ja poliittisesti vasemmalle kallellaan kun jako Yhdysvalloissa on Hillary Clintonin ja peruukkipäisen appelsiinin  välillä.

Streep puheessaan kommentoi yhteisöä jonka jäsen hän on, tekee sen tyylillä ja irtisanoutuu maailmankuvasta jota Yhdysvaltain seuraava presidentti edustaa. Hollywoodin eliitti ovat niitä jotka tekevät mielipidevaikuttamista elokuvillaan ja kyllä, Hollywoodissa on omat ongelmansa ja olisi naivia ajatella että edes Meryl Streep pyyhkii vanhat synnit yhdellä puheella. Oleellista on kuitenkin sekin, että hän nosti esiin seuraukset politiikalla joka normalisoi heikompien ryhmien alistamista tai toisille nauramista.

Tietenkään poliittiset toimenpiteet eivät iske ensimmäiseksi eliittiin joka on etuoikeuksiensa suojelemia, puheessaan Streep totesi että heidän etuoikeutettu asemansa velvoittaa heitä. Hän kantoi etuoikeutensa lavalle ja käytti annetun ajan ja tilan tavalla joka on mahdollista vain Meryl Streepille ja minä olen siitä iloinen, yhdessä muutaman miljoonan muun kanssa.

Kirjailija Laura Honkasalo ehti kritisoimaan blogissaan Meryl Streepin puhetta ja mikäli kritiikki lyhykäisyydessään on se, että Streep on liian hyvin toimeentuleva ja osa eliittiä niin herää kysymys: Onko olemassa oikeaa tapaa rikkaan valkoisen naisen käyttää etuoikeutettua asemaansa kuin tunnustaa se ja käyttää sen suoma tila? Pysyä annetussa ajassa? Ei kommentteja:

Lähetä kommentti