lauantai 13. heinäkuuta 2013

Femen ja Islam

Luin lehdestä Femenin jäsenistä jotka olivat käyneet osoittamassa mieltä ruotsalaisessa moskeijassa. Mielenosoitus oli Femenille tuttuun tapaan yläosattomissa vailla merkittävää lausuntoa siitä minkä puolesta ja mitä vastaan.

Ensi reaktiosta toivuttuani, pohdin minkä ihmeen takia Femen näin toimii?  Minkä takia mennään paikkaan jossa ihmiset palvovat Jumalaansa vilautelemaan tissejään? ”Naisille oikeus rukoilla yläosattomissa?” Femen tuntuu näillä tempuilla hakevan enemmänkin julkisuutta, kuin oikeasti vaikuttamaan asioihin.

Uskonto on tärkeä niille ihmisille, jotka sitä seuraavat. Islamissa on kyse ihmisen suhteesta luojaansa ja ikuisen sielun tilasta. Fyysinen keho on olemassa sen hetken, kun olemme maan päällä ja sielu taas on ollut olemassa aikojen alusta ja tulee olemaan myös ruumiin kuoltua. Siksi sielusta huolehditaan ja pyritään ylläpitämään hyvä suhde sen Luojaan. Tämä riipumatta siitä, onko sielu miehen vai naisen ruumiissa.

Musliminaisten vapauttaminen patriarkaalisesta uskonnosta ei voi olla sitä, että heidän uskontoaan loukataan tai vähätellään uskonnon merkitystä naisten elämässä. Kyse on suuremmista asioista, kuin vaatteet tai liikkeet joita seurataan. Femenin mielenosoittajan paikan valinta osoittaa tietämättömyyden lisäksi, piittaamattomuutta islamista, ihmisten oikeudesta henkiseen hyvinvointiin ja uskonnnon ja omatunnon vapauteen. Femenin tempaus  vie kysymyksen vaatetuksesta tilaan, jossa fyysinen keho ei ole pääasia. Epic failure, voisi joku tähän todeta.

Femen tapa osoittaa mieltä; että mennään tissit paljaana kaupungilla, on nykyisen kapitalistisen järjestelmän tukemista. Järjestelmän joka on tehnyt naisen kehosta kauppatavaraa siinä missä elektroniikasta yms.Femenin jäsenten käsittämätön marina siitä, että he pyrkivät vapauttamaan musliminaisia patriarkaalisesta järjestelmästä itsenäisiksi ja ajatteleviksi ihmisiksi on niin naurettava, että siihen vastaaminen tuntuu turhalta. Todetaan kuitenkin itsestäänselvyys: islamofobisten, fasististen ja pseudofeminististen tahojen aikomukset ja toiminta puhuvat puolestaan. Femen voisi ensin vapauttaa jäseniään kapitalismin orjuudesta, sitten fasismista ja islamofobiasta. Palataan sen jälkeen feminismiin ja siihen mitä itsemääräämisoikeus ja representaatio tarkoittavat. In the meanwhile, Femen, hajotkaa itseenne!

3 kommenttia:

 1. Olisi hienoa, jos teidan blogia voisi seurata oman blogifeedin kautta, eli etta laittaisitte seurausmahdollisuuden paalle :)

  VastaaPoista
 2. hei!

  Lisäsin tilauspalikan blogin alapalkille. Toivottavasti tämä on toivomasi toiminto mitä kaipasit

  -W

  VastaaPoista
 3. Alastomuus on vain tehokeino toiminnan räväköittämiseksi ja osoittamaan naisten pakkokaavuttamisen mielettömyys 2000-luvulla, sillä keskiajasta ja kivikaudesta lienee jo tovi aikaa.

  VastaaPoista